Skeva sidor

HBTQ-böcker

90 kommentarer

  1. Vilken bra idé, jag har fatt massor av bra lastips, tack!

    Nu funderar jag pa massor av olika bocker somjag skulle vilja lagga till…Har kommer de som jag kommer pa just nu.

    Angela Carter – Den Nya Evas passion
    Dystopisk framtid dar den sviniga mannen Evelyn blir kidnappad och opererad till kvinna och sedan far utsta smarta och krankingar i och med sitt nya jag.

    Gerd Brantenberg – Egalias döttrar
    En tidig och fantastisk lasupplevelse for mig om en varld dar mannen ar ‘det svaga konet’, men till slut gor uppror och bildar Mansligan mot de raa och fortryckande kvinnorna.

    Det vimmlar av andra intressanta titlar, men just nu kan jag inte komma pa en enda…aterkommer!

    1. Synd att du bara hade med svenska titlar annars blev jag tipsad av SF-bokhandeln under pride festivalen om ett gäng roliga fantasy/sci fi böcker, bla Biting the Sun – Tanith Lee. Den var helt klart intressant.

  2. Det här är en väldigt imponerande lista, jag kan försöka fylla på den lite:

    Michael Cunningham – Timmarna!

    Woodrow, Marnie – Mississippi (Spelling Mississippi) 2001. Vacker, ganska poetisk roman om skrivande, två kvinnor som blir kära. Lyckligt slut.

    Valdés, Ana Luisa – Julias hus, 1994, Kortroman om en ung tjejs förälskelse i sin lärarinna.

    Smith, Alison – Döp alla djuren (Name All the Animals), 2005. Självbiografisk roman om syskonskap, död, sorg och den första förbjudna kärleken i en katolsk flickskola.

    Anne Holt – i så gott som alla böckerna om Hanne Wilhelmsen spelar det mer eller mindre konfliktfyllda förhållandet till homosexualiteten ganska stor roll.

    Elvira Birgitta Holm – Månskensvargen, 2009. Ungdomsbok, där kärleken mellan två killar gradvis avslöjas och tar allt större plats i handlingen. Utspelas på medeltiden, men skildringen av kärleken mellan pojkarna är på ett sätt helt modern. Bra ungdomsbok!

    Déforges, Régine – Maries passion (Pour l’amour de Marie Salat). 1987. Brevroman om kärlek mellan två kvinnor i en liten fransk by i början av 1900-talet. Fin, lättläst, öppet slut.

    Walsh, Helen – Luder. 2007. Millie – olycklig, sviken, intelligent, söker tröst via sex (med både män och kvinnor, alkohol och droger. Bäste vännen Jamie kluven mellan vänner och fästmö ger sitt perspektiv på Millie.

    Mallet-Joris, Françoise – The Illusionist (Les Remparts des Béguines, 1951). 2006. Handlar om en stormig kärleksaffär mellan en ung tjej och hennes pappas älskarinna. Finns inte på svenska, men mycket bra!

    Gide, André – Den omoraliske (L’immoraliste, 1902). 1921. En gift mans dragning till mycket unga män. Stark betoning på ”mycket”.

    Voors, Barbara – Mina döttrars systrar. 2004. Om tre systrar, varav den ena är lesbisk och en är försvunnen. Barndomstrauman rullas långsamt upp. Allvarliga teman, men med en lättsam och lycklig ton.

    Ja, sedan finns det ju böcker där det homo/bisexuella temat är mer som ett sidospår eller mellan raderna. Vet inte riktigt var man ska dra gränsen. Patricia Cornwells Scarpetta-böcker? I särskilt de senare delarna tar Scarpettas lesbiska brorsdotter och hennes relationer ganska stor plats i handlingen. Huvudpersonen själv lever med en man, men jag tycker ändå att man ofta kan ana diverse spänningar under ytan… men det kanske bara är jag som läser in det… 😉 Likaså skulle jag nämna Mot Fyren i sammanhanget, men återigen; det kanske bara är jag som läser in för mycket i Lily Briscoes känslor för Mrs Ramsay. 😉

    Helen Humphreys – Återsken (Afterimage, 2001), 2001. Sent 1800-tal, en ung irländska får arbete på ett engelskt gods. Det gifta paret som lever där är båda dragna till henne… Poetiskt och vackert skriven.

    Stridsberg, Sara – Happy Sally. 2004. Om simning över Engelska kanalen.

    …Och det är allt jag kan komma på för tillfället! 🙂

  3. Jag har just läst svenska novellsamlingen “Väntan på henne” av Lotta Sundin och ungdomsboken “Det händer nu” av Sofia Nordin. Båda två gjorde mig alldeles lycklig! Det är så fint att läsa om modiga och kloka människor som står upp för sin kärlek!

    Kajsa
  4. Ancee Min har skrivit ett antal romaner som centrerar sig runt hennes lesbiska relationer i revolutionens Kina. Två av böckerna heter “Röd Azalea” och “Farväl till shanghai”, mycket välskrivna/litterärt givande böcker utöver det lesbiska temat!

    Härlig boklista!
    Annika

    Annika
      1. Hm…inser precis att Min själv faktiskt är gift med en manlig författare, men inte desto mindre är temat i dessa båda romaner klart lesbiskt och ganska ingående sådant. Det är dessa två jag vet på temat, sedan har hon även skrivit annat som jag inte läst.

        Annika
  5. …och Tove Jansson har en novellsamling som heter “Dockskåpet” i vilken det finns en novell som heter Den stora resan, som beskriver hennes nyförälskelse i livskamraten Tuulikki och hur hon presenterades för Toves mamma…

    Annika
      1. För mig är den novellen det mest tydligt lesbiska Tove Jansson har skrivit. Rent spel är ju också på temat, men mycket mer suggestiv, och utan direkt romantik och nerv. Handlar ju mest om lunken i vardagen i en relation som varat länge.

        Annika
  6. …och ett tillägg ytterligare är Diana Souhamis biografi över Gertrude Stein och Alice B Toklas liv tillsammans. Heter Gertrude & Alice.
    Jo, jag samlar på lesbisk litteratur, men läste mycket litteraturvetenskap under mina första studieår på univ, numera dock läkare (så jag svängde lite i mina intressen). Håller med dig i dina kommentarer om de titlarna du skrivit upp. Det finns även enskilda riktigt bra noveller – bla i “Ett hjärta i jeans” som är skriven bla av Emma Jange och Systrarna Fanny/Siri Ambjörnsson (där ju åtminstone Fanny lever lesbiskt privat). Novellerna heter “Till Emma” och “Till Siri”, handlar om spirande förälskelse mellan två flickor i gymnasieåldern.
    Sedan finns det apropå ungdomslitteratur även en novellsamling: “Nya Collage” med en novell “Till dig” på samma tema.
    Det om det!!

    Annika
    1. Ändring –> Tjejerna som skrev “Ett hjärta i jeans” är Fanny/Siri Ambjörnsson, Emma Janke, Erika Sörensson och Maria Jönsson. Novellerna är fortfarande “Till Emma” och “Till Siri”.
      Novellen i Nya collage som beskriver ångesten och den samtidiga lyckan över upptäckten att man är homosexuell heter “Om kärlek” – riktigt välskriven och talangfull!!

      Annika
      1. Tack för alla bra tips, Annika! Jag ska föra in allt i listan så småningom, jobbar på en ordentlig uppdatering som dock kommer att ta sin tid då plugg och jobb ockuperar det mesta av min uppmärksamhet. Men jag måste säga att jag verkligen uppskattar så bra hjälp med listan, det är ett ganska stort arbete så jag behöver input 🙂

  7. Hej! Tack för en fin lista. Både White och Forster har kommit med. Du har med Colm Toìbìn, jag föreslår ett tillägg vad gäller honom, hans subtila gayroman om Henry James, The Master. Föreslår förstås också min egen roman, “…som Italien”, se http://www.monsholstekstrom.se . Det finns ju inte så jättemycket gaylitteratur på svenska.

    Måns Holst-Ekström
  8. Sofi Oksanen, Baby Jane.
    Om du inte läst så ett måste, fanns tidigare på pocket shop, borde finnas att få tag på fortfarande. Jag älskade den och kunde inte släppa den. Fast det talas för sällan om just den här boken av henne tycker jag. De andra har jag inte läst.

    Ida
  9. Pingback: Nätkärlek | Skuggornas Dotter

  10. Mörkrets gärning av Val McDermid, 2011. Deckare där i stort sett alla viktiga karaktärer är lesbiska.

    Powerbook (som den heter även på svenska) av Jeanette Winterson, 2000. Kärlek mellan två kvinnor och huvudpersonens kön avslöjas inte förrän i slutet av boken.

    Jag vet inte om du kanske skulle kunna hjälpa mig. På sista tiden har jag tänkt väldigt mycket på en bok jag läste i början av 2000-talet. Jag har för mig att det är en svensk bok, det var definitivt en ungdomsroman, som handlade om två killar som blev kära i varandra. Det jag minns bäst var att berättarjaget köpte en plansch som var tvåsidig: den ena hade en snygg tjej i badkläder och den andra hade en snygg kille i badkläder, och att han satte upp den på dörren till sitt sovrum så ingen skulle se att det var killen han ville titta på.

    1. TACK! Det är precis sådant här jag vill ha 😀 Wikitimes. Vi kan rätta varandra och bidra med kunskaper. Har du lust att spoila för mig så att jag vet vad jag ska skriva (inte i den här listan, men i tipsboken där det behöver framgå varför något är HBTQ)?

      1. Kan jag väl. 🙂 Kommissarien (Christer Wijk) listar ut vem mördaren är och att det finns ett svartsjukemotiv, men han utgår från att mörderskan och det kvinnliga offret (det är minst en till som blir mördad, men då för att han vet för mycket om det första mordet) var rivaler om en av männen i sällskapet. Mörderskan erkänner mordet, men förklarar att det var offret hon älskade. Jag har för mig att det snarare är så att det är mörderskan och den där mannen hon kopplades ihop med som är rivaler om offret. Hon säger också nåt i stil med att hon tycker att hon själv är normal, fast hon inser att andra inte tycker det. Jag är rädd att det slutar med att mörderskan tar livet av sig och att de andra i sällskapet tycker att det var nog ändå det bästa för henne. Boken är väl från slutet av 40-talet.

    1. Hej!
      Det finns en rad små bilderböcker utgivna av Spegel förlag https://spegelforlag.se/ som handlar om flera olika familjebildningar och könsroller. Det är kanske inte några konstnärliga verk, men viktiga eftersom det saknas böcker för barn om samkönade föräldrar, transexualitet mm.
      Några ex: Noras pappor ska gifta sig. med varandra!; Max och Moa har två mammor, två pappor och ett alldeles eget hus!; Alice och papporna åker till USA; Rufus härliga sommar.

      Mvh
      Ragnhild Brandstedt

      Ragnhild Brandstedt
      1. Jag kom på fler. Jag tror inte att den här listan kan bli klar. 🙂

        David Lagercrantz – Syndafall i Wilmslow. Om en (fiktiv) polis som utreder Alan Turings död.

        Tamara Bach – Från en annan planet. Tysk ungdomsbok om kärlek mellan två tonårstjejer.

        E Annie Proulx – Brokeback Mountain (är med i novellsamlingen Berättelser från vidderna)

        Två av häxorna i Engelsforsböckerna är förälskade i varandra. De vet inte att det är ömsesidigt hittills, men jag antar att författarna kommer utveckla det här mer i sista boken.

  11. Hej! Jag arbetar som gymnasielärare i svenska i åk 3 och vi har precis sett en dramatisering av boken “Pojkarna” och jag skulle gärna koppla den till en novell på tema genus eller liknande. Har ni några förslag? Annars en artikel, men får helst inte vara längre än ett par sidor… Tusen tack på förhand!

    Erika
    1. Kan du tänka dig att jobba med serier så finns serienoveller med HBTQ-tema i t.ex. Li Österbergs “Det är inte så här det ska vara” och Loka Kanarps “Till mina vänner och ovänner”. Serier med genustema finns hur mycket som helst. T.ex. Kanarps “Pärlor och patroner”, något av Nanna Johansson, Nina Hemmingsson, Karolina Bång, Sara Granér…

      Jag tänker att du kan jobba med en antologitext, t.ex. ur dessa antologier:
       Det är vår tur nu! – att vara trans i en tvåkönsvärld. 2011. Antologi med självbiografiska texter om trans, intergender och annat icke-cis, från RFSL:s projekt Transit.
       Oändliga historier. 2012. Berättelser av författare i tonåren, varav vissa med HBTQ-tema.
       Pittstim. 2008. Antologi om mansrollen.
       Såna som oss: röster om sexualitet, identitet och annorlundaskap. (Red. Mobacker, Susanne.) 2003. Antologi riktad mot ungdomar.
       Över Regnbågen: röster ur en rörelse. 2010. Antologi.

      Vill du jobba med en skönlitterär novell är här några tips ur listan:

      Ett hjärta i jeans. 2001. Ambjörnsson, Fanny m.fl. (Siri Ambjörnsson, Emma Janke, Erika Sörensson & Maria Jönsson). Novellerna ”Till Emma” och ”Till Siri” handlar om spirande förälskelse mellan två flickor i gymnasieåldern.

      Holmqvist, Ninni – Kostym. 1995. Novellsamling med en del hbtq-noveller. Titelnovellen kan nog funka bra! Handlar om en person som man inte får veta könet på, kan vara intressant att se vad man tror att hen har för kön och varför.

      July, Miranda – Ingen hör hemma här mer än du (No One Belongs Here More Than You). 2007. Novellsamling med en del hbtq-noveller.

      Jörgensen, Elisabeth & Wallgren, Agneta (Red.) – Nya Collage. 1993. En novellsamling där en novell, ”Om kärlek”, beskriver ångesten och den samtidiga lyckan över upptäckten att man är homosexuell.

      Roos & Zahle – Två berättelser om kärlek. Återutgivning av två noveller med lesbiskt tema från 1800-talet.

      Sundin, Lotta – Väntan på henne. 2011. Novellsamling om kärlek mellan kvinnor.

      Nu blev det mer HBTQ än genus här, för det är vad listan du kommenterat handlar om mest. Men säg till om du vill ha fler, mer genusinriktade tips!

  12. Pingback: HBTQ-boktips till Putin: Boklistor | Bokdivisionen

  13. Pingback: HBTQ-perspektiv i ungdomslitteraturen? | Stadsbiblioteket Göteborg

  14. Pingback: Normbrytande litteratur eller litteratur som pekar ut det normbrytande - Det öppna klassrummet

  15. Pingback: » Inför regnbågsveckan / Transcenders

  16. Tack så mycket för listan!!! Nu har jag lagt till några böcker till önskelistan ^_^ Jag håller på att läsa Tillbaka till henne av Sara Lövestam, den är riktigt bra – om en kvinna i början av 1900-talet som kämpar för sin rösträtt och sin rätt att älska andra kvinnor. Jag rekommenderar den! 🙂

  17. Jättebra lista, tack för den! Vill bara tipsa om två finlandssvenska böcker som borde vara med; Kaj Korkea-ahos “Gräset är mörkare på andra sidan” (roman) och antologin “Klarspråk (med all respekt)” red. Jeanette Östman och Johanna Korhonen, som kom ut samtidigt på finska och svenska. En måste ju pusha fram landsmännen och -kvinnorna!

  18. Pingback: Lyckan över Att Få Vara MAMMA | save picture

  19. Fin lista! Kan rekommendera lite fler André Gide-böcker till listan: Falskmyntarna (kärleksrelation mellan en yngling och hans mors halvsyster), samt hans självbiografiska Om icke vetekornet dör, där sista delen av boken handlar om hans homosexualitet samt vänskapsrelation med Oscar Wilde. Och av Jean Genet finns även Rosenmiraklet, Tjuven och kärleken samt Matrosen och stjärnan. De två första är i samma stil som Tjuvens Dagbok, Matrosen och stjärnan handlar även den om homosexualitet mellan män. Och angående Kafka på stranden: personen som nämns i listan är både och, en homosexuell transman.

    1. Massa tack för bra tillägg! flera av titlarna och infon om “Kafka” finns med i bokversionen, men jag har aldrig haft tid att verkligen uppdatera den här listan med allt som framgick när jag skrev boken… så jag är mycket glad när någon tar sig tid att putta lite på mig 🙂 Tack!

  20. Fick min debutroman publicerad som e-bok häromveckan. Ödesgudinnans barn heter den och är den första delen i den planerade fantasytrilogin Spelet om Viridia. Är kanske inte en ren HBTQ-roman, men två av de manliga huvudkaraktärerna förälskar sig i varandra. I den planerade fortsättningen kommer ytterligare homo- och bisexuella karaktärer att dyka upp.

    Så vill du, får du gärna lägga till:
    Ljung, Anna – Ödesgudinnans barn. 2015

    Anna
  21. Pingback: Uppdaterad HBTQ-lista! | Tekoppens tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *